24 feb.

a) Sugestia, utilizeaza excitantul verbal si are o putere nebanuita in refacere.
In primul rand, ne referim la atitudinea antrenorului si a colegilor de antrenament in timpul derularii sedintelor de antrenament. Modul cum te pot incuraja in succese conditioneaza o buna refacere neuro-psihica. Modul de reactie violent, inadecvat ca gesturi si vocabular in caz de nereusita, constituie o stare de excitabilitate a sistemului nervos, intarziind refacerea dupa antrenament. Climatul din sala de antrenament, atmosfera si ambianta stabilita in colectiv, relatiile de grup, etc. sunt atatea elemente care pot influenta refacerea. De aceea, cuvantul vorbit, adresat catre antrenor si colegi, precum si de membrii familiei, constituie un important element, de o valoare nebanuita, pentru accelerarea refacerii neuro-psihice.

b) Autosugestia poate juca un rol in refacerea organismului, ajutand atat in refacerea fizica, cat si psihica a organismului.
Metoda se bazeaza pe marea vointa de care trebuie sa dea dovada subiectul in invingerea unor bariere psihologice, bariere limitate ale randamentului. Participarea constienta si interesata in cadrul procesului de antrenament, invingerea afectiva a unor senzatii neplacute, de disconfort, ce pot aparea in timpul efortului sau chiar post-efort; participarea constienta la inlaturarea, chiar afectiva, a oboselii induse de efort; iata posibilitati concrete care stau in mana fiecaruia dintre noi, spre a utiliza intr-o directie favorabila refacerii sau din contra potrivnica refacerii (de exemplu, autoconvingerea permanenta ca antrenamentul este greu, obositor, ca dupa efort neaparat ne simtim obositi, ca avem anumite senzatii neplacute psihosomatice etc.).

Iata de ce prin autoeducatie individuala si educatie de grup, autosugestia poate si trebuie sa constituie mijlocul cel mai accesibil si cel mai simplu si putin pretentios, pe care sa-l luam in considerare in aplicarea unor mijloace de refacere dupa antrenament.

c) Antrenamentul psihosomatic metoda Schultz
Reprezinta metoda care porneste de la legatura indisolubila dintre fizic si psihic, reusind ca, printr-o serie de autocomenzi, care au la baza reflexe conditionate, sa produca o relaxare psihosomatica, extrem de necesara in procesele de refacere, ea insasi fiind un factor activ care accelereaza restabilirea altor sisteme, functii si organe perturbate in urma efortului. Acest antrenament se poate practica individual sau in colectiv, el insa reclamand insusirea sistemului si repetarea lui indelungata ca un cadru de specialitate.

Exercitiile se desfasoara intr-un spatiu, de preferinta mai intunecat; subiectul sta relaxat intr-un fotoliu, pe o saltea sau pe o canapea, cu o imbracaminte foarte sumara pe el, in camera fiind liniste, si cu ochii inchisi, avand o pozitie cat mai relaxata posibil, repeta mintal diferite formule de 8-10-15 ori fiecare (de exemplu, simt bratele grele ca plumbul, muschii picioarelor sunt foarte calzi, ma simt foarte relaxat, etc.); eventual, aceste formule pot fi inregistrate pe o banda de casetofon (cu o durata de 10-20 de minute), subiectul concentrandu-se foarte mult asupra celor declarate si putand ajunge chiar la starea de hipnoza.

Astfel se poate realiza, intocmai ca si la cei ce practica concret si sistematic yoga (Hatha-yoga) o relaxare perfecta psihosomatica. Mentionam ca metoda prezinta unele riscuri, efecte contrare sau inerte(nule) si de aceea insistam asupra necesitatii de a se insusi, mai intai teoretic si apoi practic, aceasta terapie de refacere, si de a fi practicata mai intai sub supravegherea unui cadru de specialitate care este avizat in aceasta terapie si numai dupa o buna stapanire a metodei sa se treaca la aplicarea ei individual, care are la baza autosugestia. Mentionam ca in activitatea sportiva metoda este bine codificata in arsenalul terapeutic al refacerii si isi aduce o contributie extrem de apreciata.

Este vorba despre mijloacele psihice folosite pentru refacere,mijloace despre care se vorbeste foarte putin in lucrarile de specialitate. Dintre aceste mijloace psihice vom aborda: sugestia, autosugestia si relaxarea autogena (antrenamentul psihosomatic).